Bangga Jadi Mahasiswa Sastra Inggris

Jadi mahasiswa sastra Inggris itu harusnya membuat anda BANGGA jangan malah nangis atau nyesal.

Sayangnya masing-masing orang berbeda penerimaannya. Sikap masing-masing individu berbeda penyebabnya tidak lain dan tidak bukan bergantung dari apa yang mereka dapatkan selama kuliah. Seperti yang akan dikisahkan oleh salah seorang mahasiswa sastra Inggris asal medan yang meninggalkan komentarnya di artikel blog pencaricerah berjudul 7+ Peluang Sastra Inggris.

Saya sebagai admin sangat berterima kasih atas feedback positive yang diberikan.

Komentar mahasiswa sastra inggris asal medan tersebut cukup panjang dan akhirnya saya putuskan untuk menampilkan komentar yang menjadi testimoni sendiri untuk jurusan tersebut di artikel tersendiri. Tujuan saya membuat komentar ini berada di artikel sendiri agar menjadi tambahan pertimbangan bagi KAMU yang sedang menimbang-nimbang jurusan yang akan dipilih nanti saat melanjutkan pendidikan ke tingkat yang lebih tinggi.

Sebagai informasi tambahan tulisan mahasiswa sastra inggris asal medan ini sudah saya edit seperlunya agar Kamu yang membaca lebih mudah untuk memahami seperti apa kuliah di jurusan sastra inggris nantinya. Jadi selamat menikmati…

—–

Wah sayang banget baru baca ini setelah 4 tahunan aku ngambil sastra inggris. Semoga adminnya masih buka ya. hehehe..

(Admin: Masih donk, walau ga setiap waktu 🙂 )

Jadi ya saya anak Sastra Inggris STAMBUK 2009, Universitas Methodist Indonesia, Medan dan berencana wisuda bulan Desember ini, Amin!

(Admin: Amiin, semoga dimudahkan)

pengen share dikit mengenai apa arti sebuah Sastra Inggris bagi saya.

salah satu mahasiswa sastra inggris stambuk medan
gambar via facebook

Pertama kali saya mendaftar ke Fakultas saya itu cuma bermodal saya suka Bahasa Inggris. Nilai bahasa Inggris saya paling bagus diantara nilai-nilai yang lain. Awalnya pun saya ‘gak suka bahasa Inggris tapi berubah karena saya kagum sama guru bahasa Inggris dan sejak saat itu niat saya belajar bahasa Inggris saya memuncak.

Kebetulan di kampus saya cuma ada 5 fakultas: Sastra, Kedokteran (jelas tidak mungkin disana karena saya IPS), Ekonomi ( udah banyak banget dan saya gak suka hitung2an), Pertanian ( saya gk ngerti teknik) dan Fikom (saya gaptek).

Saya kurang tau apakah ini efek dari kurikulum atau memang kebijakan dari kampus. Kita tetep kuliah mempelajari semua mata kuliah (linguistik, grammar, listening, writing, reading, conversation), literature ( poetry, drama, prose) dan beberapa mata kuliah umum (Pendidikan Kewarganegaraan, Ilmu Sosial Dasar, Agama, Bahasa Indonesia, dan Etika) dan beberapa mata kuliah tambahan seperti Teaching Method, Metode Penelitian, English for Special Purposes – ada banking, hotel and tourism, business dan mata kuliah lainnya.

Dan barulah ketika skripsi ini kita dibagi menjadi 2: linguistics and literature.

Saya pribadi memilih literature karena pernah nilai saya jauh lebih tinggi untuk mata kuliah literature daripada linguistik. Saya sendiri belajar banyak dari dosen literature saya. Bahkan saya terinspirasi, termotivasi dari beliau (sekarang beliau dosen pembimbing saya) dan setelah saya kerjakan skripsi saya (skrg udah bab 5).

Saya banyak belajar dari karya sastra. Saya secara tidak langsung belajar tentang kepribadian seseorang, latar belakang seseorang yang akhirnya secara tidak sadar membentuk saya menjadi orang yang karakternya lebih bertoleransi, lebih mengerti pribadi orang per orang, lebih kritis, dan juga saya cenderung bisa melihat banyak perspektif.

Sastra itu bagi saya sesuatu yang sangat biasa, 1 tulisan bisa menceritakan banyak hal: Sejarah, bagaimana perasaan si penulis, bagaimana situasi si penulis pada saat ia menuliskan karya sastra itu, Apa sih maksud dan tujuannya. Bagaimana sebuah kata saja bisa membalikkan suasana hati pembaca.

Saya pribadi yakin dengan jurusan ini dari awal.

Bahasa Inggris seperti yang kita tahu sudah menjadi bahasa Internasional dan sebuah nilai plus apabila kita mampu berbahasa Inggris (tapi skarang bahasa mandarin pun sudah mulai menjadi poin plus). Dan karena bahasa Inggris yang sudah mendunia itulah bisa menjadi sebuah keuntungan bagi kita, karena setiap pekerjaan membutuhkan bahasa, dan apabila bisa berbahasa inggris, peluang kita jauh lebih besar.

Saya pribadi dengan status saya sebagai calon Sarjana Sastra saja udah berbolak-balik menentukan apa yang mau saya kerjakan nanti, karena saking banyaknya pilihan pekerjaan yang bisa kita kerjakan dengan modal SS di ujung nama.

Saya pernah berpikir menjadi seorang tour guide, seorang translator, seorang duta, sampai yang terakhir itu saya mau jadi seorang PR dari sebuah resort. Pun nanti ketika saya sudah berkeluarga, saya juga masih bisa mengajar untuk mendukung perekonomian keluarga atau hanya untuk sekedar iseng2 mengisi waktu luang.

—-

Bagaimana setelah membaca kesaksian dari mahasiswa sastra inggris asal kota Medan diatas? Gimana ga bangga masuk dan memilih sastra inggris sebagai jurusan. Lapangan pekerjaan yang membutuhkan sarjana sastra inggris itu banyak: Duta besar, Public Relation, Penerjemah, menjadi Pemandu Wisatawan.

Belum lagi materi perkuliahan yang didapat ketika memilih konsentrasi Sastra ketika kuliah di jurusan tersebut. Ada banyak hal yang bisa dipelajari mulai dari psikologi manusia, sejarah, budaya (termasuk kondisi sosial, politik dan ekonomi), dan lain sebagainya.

Advertisements
Iklan

Elements of Novel and Stories

Each of Literary works has element that is the core that makes reader can swim to the richness of the works. Recognizing the elements will help student of literature program to establish the first response to develop further analysis. Here I will give fiction’s elements taken from orangeusd.k12.ca.us/yorba/literary_elements.htm:

Plot; the readers will recognize this as they read a story or novel. Even common readers recognize this. A mark that someone is deeply feel the plot is when he or she does not want to get off the book they have been reading. However for students majoring in literature do have to recognize these following plot structures.
Exposition
The introductory material which gives the setting, creates the tone, presents the characters, and presents other facts necessary to understanding the story
Foreshadowing
The use of hints or clues to suggest what will happen later in the story
Inciting Force
The event or character that triggers the conflict.
Conflict
The essence of fiction. It creates plot. The conflicts we encounter can usually be identified as one of four kinds. (Man versus…Man, Nature, Society, or Self)
Rising Action
A series of events that builds from the conflict. It begins with the inciting force and ends with the climax.
Crisis
The conflict reaches a turning point. At this point the opposing forces in the story meet and the conflict becomes most intense. The crisis occurs before or at the same time as the climax.
Climax
The climax is the result of the crisis. It is the high point of the story for the reader. Frequently, it is the moment of the highest interest and greatest emotion. The point at which the outcome of the conflict can be predicted.
Falling Action
The events after the climax which close the story.
Resolution (Denouement)
Rounds out and concludes the action.

MAJOR CHARACTERS CHARACTERIZATION
MAJOR CHARACTERS
Almost always round or three-dimensional characters. They have good and bad qualities. Their goals, ambitions and values change. A round character changes as a result of what happens to him or her. A character who changes inside as a result of what happens to him is referred to in literature as a DYNAMIC character. A dynamic character grows or progresses to a higher level of understanding in the course of the story.

Protagonist; The main character in the story
Antagonist; The character or force that opposes the protagonist.
Foil; A character who provides a contrast to the protagonist.

MINOR CHARACTERS
Almost always flat or two-dimensional characters. They have only one or two striking qualities. Their predominant quality is not balanced by an opposite quality. They are usually all good or all bad. Such characters can be interesting or amusing in their own right, but they lack depth. Flat characters are sometimes referred to as STATIC characters because they do not change in the course of the story.

POINT OF VIEW
First Person
The narrator is a character in the story who can reveal only personal thoughts and feelings and what he or she sees and is told by other characters. He can’t tell us thoughts of other characters.

Third-Person Objective
The narrator is an outsider who can report only what he or she sees and hears. This narrator can tell us what is happening, but he can’t tell us the thoughts of the characters.
Third-Person Limited
The narrator is an outsider who sees into the mind of one of the characters.
Omniscient
The narrator is an all-knowing outsider who can enter the minds of more than one of the characters.

CONFLICT
Conflict is the essence of fiction. It creates plot. The conflicts we encounter can usually be identified as one of four kinds.
Man versus Man
Conflict that pits one person against another.
Man versus Nature
A run-in with the forces of nature. On the one hand, it expresses the insignificance of a single human life in the cosmic scheme of things. On the other hand, it tests the limits of a person’s strength and will to live.
Man versus Society
The values and customs by which everyone else lives are being challenged. The character may come to an untimely end as a result of his or her own convictions. The character may, on the other hand, bring others around to a sympathetic point of view, or it may be decided that society was right after all.
Man versus Selfconflict withinInternal conflict. Not all conflict involves other people. Sometimes people are their own worst enemies. An internal conflict is a good test of a character’s values. Does he give in to temptation or rise above it? Does he demand the most from himself or settle for something less? Does he even bother to struggle? The internal conflicts of a character and how they are resolved are good clues to the character’s inner strength.
Often, more than one kind of conflict is taking place at the same time. In every case, however, the existence of conflict enhances the reader’s understanding of a character and creates the suspense and interest that make you want to continue reading.

FORESHADOWING
An author’s use of hints or clues to suggest events that will occur later in the story. Not all foreshadowing is obvious. Frequently, future events are merely hinted at through dialogue, description, or the attitudes and reactions of the characters.
Foreshadowing frequently serves two purposes. It builds suspense by raising questions that encourage the reader to go on and find out more about the event that is being foreshadowed. Foreshadowing is also a means of making a narrative more believable by partially preparing the reader for events which are to follow.
IRONY
Irony is the contrast between what is expected or what appears to be and what actually is.
Verbal Irony
The contrast between what is said and what is actually meant.
Irony of Situation
This refers to a happening that is the opposite of what is expected or intended.
Dramatic Irony
This occurs when the audience or reader knows more than the characters know.
TONE/MOOD
Tone
The author’s attitude, stated or implied, toward a subject. Some possible attitudes are pessimism, optimism, earnestness, seriousness, bitterness, humorous, and joyful. An author’s tone can be revealed through choice of words and details.
Mood
The climate of feeling in a literary work. The choice of setting, objects, details, images, and words all contribute towards creating a specific mood. For example, an author may create a mood of mystery around a character or setting but may treat that character or setting in an ironic, serious, or humorous tone
SYMBOLISM
A person, place or object which has a meaning in itself but suggests other meanings as well. Things, characters and actions can be symbols. Anything that suggests a meaning beyond the obvious.
Some symbols are conventional, generally meaning the same thing to all readers.
For example: bright sunshine symbolizes goodness and water is a symbolic cleanser.
THEME
The main idea or underlying meaning of a literary work. A theme may be stated or implied. Theme differs from the subject or topic of a literary work in that it involves a statement or opinion about the topic. Not every literary work has a theme. Themes may be major or minor. A major theme is an idea the author returns to time and again. It becomes one of the most important ideas in the story. Minor themes are ideas that may appear from time to time.
It is important to recognize the difference between the theme of a literary work and the subject of a literary work. The subject is the topic on which an author has chosen to write. The theme, however, makes some statement about or expresses some opinion on that topic. For example, the subject of a story might be war while the theme might be the idea that war is useless.

Four ways in which an author can express themes are as follows:
1. Themes are expressed and emphasized by the way the author makes us feel.. By sharing feelings of the main character you also share the ideas that go through his mind.
2. Themes are presented in thoughts and conversations. Authors put words in their character’s mouths only for good reasons. One of these is to develop a story’s themes. The things a person says are much on their mind. Look for thoughts that are repeated throughout the story.
3. Themes are suggested through the characters. The main character usually illustrates the most important theme of the story. A good way to get at this theme is to ask yourself the question, what does the main character learn in the course of the story?
4. The actions or events in the story are used to suggest theme. People naturally express ideas and feelings through their actions. One thing authors think about is what an action will “say”. In other words, how will the action express an idea or theme?

IMAGERY: Language that appeals to the senses. Descriptions of people or objects stated in terms of our senses.
FIGURATIVE LANGUAGE
Whenever you describe something by comparing it with something else, you are using figurative language. Any language that goes beyond the literal meaning of words in order to furnish new effects or fresh insights into an idea or a subject. The most common figures of speech are simile, metaphor, and alliteration.
Simile
A figure of speech which involves a direct comparison between two unlike things, usually with the words like or as. Example: The muscles on his brawny arms are strong as iron bands.
Metaphor
A figure of speech which involves an implied comparison between two relatively unlike things using a form of be. The comparison is not announced by like or as. Example: The road was a ribbon of moonlight.
Alliteration
Repeated consonant sounds occurring at the beginning of words or within words. Alliteration is used to create melody, establish mood, call attention to important words, and point out similarities and contrasts. Example: wide-eyed and wondering while we wait for others to waken.
Personification
A figure of speech which gives the qualities of a person to an animal, an object, or an idea. It is a comparison which the author uses to show something in an entirely new light, to communicate a certain feeling or attitude towards it and to control the way a reader perceives it. Example: a brave handsome brute fell with a creaking rending cry–the author is giving a tree human qualities.
Onomatopoeia
The use of words that mimic sounds. They appeal to our sense of hearing and they help bring a description to life. A string of syllables the author has made up to represent the way a sound really sounds. Example: Caarackle!
Hyperbole
An exaggerated statement used to heighten effect. It is not used to mislead the reader, but to emphasize a point. Example: She’s said so on several million occasions